top of page

5 nasvetov kako ustvariti prijetno in sproščujočo večerno rutino

Starši vemo, da je naspan otrok srečen otrok. Prijetna, sproščujoča in konsistentna večerna rutina lahko naredi ogromno razliko v otrokovih spalnih vzorcih in splošnem počutju.

Spodaj podajamo 5 nasvetov, kako ustvariti večerno rutino, ki pomaga otroku do mirnega spanca.




Pripravite okolje za spanje

Primerno okolje za spanje je prvi in najbolj pomemben korak.

Ustvarite udobno okolje za spanje:

  • Zagotovite, da je otrokovo ležišče udobno in varno. Investirajte v kvalitetno posteljico in trdno vzmetnico ter vedno uporabljajte napenjalno rjuho.

  • V izogib nevarnosti za zadušitev odstranite vse odeje, blazine in plišaste igrače.

  • Uporabite nočno lučko za ustvarjanje pomirjujočega vzdušja. Mehka, topla svetloba otroka pomiri in sprosti.

  • Nekaterim otrokom ustreza pomirjujoča glasba ali beli šum, ki omili ostale zvoke iz okolja in jim pomaga do kvalitetnega spanca.


Izberite čas za spanje

Konsistentnost je ključ do dobrega spanca. Izberite čas za spanje, ki ustreza vaši družini in se ga držite kolikor je mogoče. Dojenčkom predvidljivost pomaga uravnati njihovo notranjo uro zato bo sčasoma otrok naravno postal zaspan v tem času.


Ustvarite pomirjujočo rutino

Pomirjujoča rutina pred spanjem lahko dela čudeže in vašemu dojenčku pomaga pri prehodu iz napornega dneva v miren nočni spanec. Naslednje dejavnosti lahko pomagajo pri ustvarjanju pomirjujoče rutine.

  • Topla kopel: Topla kopel je pomirjujoč način za sprostitev otrokovih mišic in otroku sporoča, da je čas za počitek. Angelcare pripomočki za kopanje zagotavljajo varnost in udobje pri kopanju.

  • Masaža: Nežna masaža dojenčka je lahko neverjetno sproščujoča tako za vas kot za vašega dojenčka. Uporabite losjon ali olje, ki je varno za otroka, in nežno masirajte otrokove roke, noge in hrbet.

  • Zgodba: Branje kratke, pomirjujoče zgodbe je čudovit način, da se povežete z otrokom in predstavite koncept umirjanja. Izberite mehke, ritmične knjige s pomirjujočimi ilustracijami.

  • Uspavanka: Petje uspavanke ali predvajanje nežne, pomirjujoče glasbe je lahko popoln način za zaključek rutine pred spanjem. Glasba na čaroben način pomirja tako dojenčke kot starše.


Varno spanje naj postane prioriteta

Preden otroka položite v posteljico ali zibelko, se prepričajte, da ste sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe in zagotovili varno okolje za spanje. To vključuje:

  • Dojenčka vedno položite na hrbet ali bok, da spi, tako med dremežem kot pred spanjem. Ta položaj zmanjša tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS).

  • Uporabite trdo vzmetnico: Poskrbite, da bo dojenčkova spalna površina čvrsta in ravna. Izogibajte se uporabi mehkih vzmetnic ali kavčev za spanje.

  • Izogibajte se ohlapni posteljnini: iz posteljice odstranite vse ohlapne odeje, blazine ali plišaste živali. Namesto tega uporabite spalno vrečo, da bo vašemu otroku toplo.

  • Temperatura prostora: V prostoru vzdržujte primerno temperaturo (20–22 °C). Pregrevanje je lahko dejavnik tveganja za SIDS.

Za popolnoma miren spanec staršev priporočamo uporabo Angelcare otroške varuške z monitorjem za nadzor dihanja, ki z alarmom opozori starše v odsotnosti otrokovega gibanja (dihanja) daljši od 20 sekund.


Umirjanje in spanje

Zadnji koraki vaše rutine pred spanjem naj bodo namenjeni umirjanju in uspavanju otroka.

  • Zadnjih 15-20 minut pred spanjem zmanjšajte stimulacijo. Izklopite zaslone, zatemnite luči in poskrbite za nizko raven hrupa.

  • Vzemite si nekaj minut za crkljanje. To je lahko čudovit čas za povezovanje, ki pomiri vašega malčka pred spanjem.

  • Če uspete, odložite otroka ko je zaspan, a še vedno buden. To jim pomaga, da se naučijo pomiriti in samostojno zaspati

  • Če se vaš dojenček ponoči zbuja, poskusite ohraniti dosleden pristop k pomirjanju in tolažbi, da ponovno zaspi. Sčasoma se bodo naučili spati dlje


Ustvarjanje udobne in sproščujoče rutine pred spanjem za vašega dojenčka ni koristno le za njegov spanec, ampak tudi za njegov splošni razvoj. To je čas za povezovanje, udobje in ustvarjanje trajnih spominov. Ne pozabite, da je vsak dojenček edinstven, zato bodite potrpežljivi in ​​prilagodljivi, ko odkrijete, kaj je najboljše za vašega malčka. S časom in ljubeznijo boste vzpostavili rutino pred spanjem, ki bo vašemu dojenčku pomagala mirno spati in postavila temelje za zdrave spalne navade v prihodnjih letih.


Sladke sanje!

9 views0 comments
bottom of page