top of page

Kaj želi vsaka mamica vedeti pred prvim kopanjem dojenčka?


Kopanje novorojenčka

Prihod dojenčka je velik dogodek, poln pričakovanj in veselja. Med mnoge "dojenčkov prvi" spada tudi dojenčkovo prvo kopanje, ki je za starše lahko vznemirljivo a hkrati stresno. Za otroka želite najboljše, zato želite da je ta izkušnja varna, udobna in prijetna za vašega malčka.

Spodaj povzemamo nekaj informacij, ki si jih vsaka mamica želi vedeti pred prvim kopanjem dojenčka.


Izbira pravilnega trenutka

Mnogi starši se sprašujejo, kdaj je najboljši čas za otrokovo prvo kopanje. Dobro je počakati, da popkovina odpade (običajno v prvih dveh tednih), vsekakor pa priporočamo, da dojenčka prvič kopate skupaj s patronažno sestro, ki bo najbolje določila pravilni trenutek.

Do takrat lahko otrokov obraz, vrat, roke, noge in telo nežno očistite z vlažno krpico.

Ne pozabite, dojenčka ni potrebno kopati vsak dan; običajno zadostuje 2-3x na teden.


Pripomočke za kopanje pripravite vnaprej

Preden se lotite kopanja pripravite vse kar potrebujete. To vključuje otroško kad, oporo za kopanje, mehke krpice za umivanje, blago otroško milo, brisačo in čista oblačila.

Če imate vse na dosegu roke bo postopek bolj varen in prijeten.


Poskrbite za primerno sobno temperaturo

Dojenčke lahko hitro zebe, zato poskrbite, da bo soba prijetno topla. Idealna temperatura je med 24 in 27°C. Za posebejj prijetno kopanje uporabite toplo brisačo.


Uporaba blagih izdelkov za nego dojenčkov

Izberite otroško milo in šampon, ki sta posebej zasnovana za novorojenčke. Ti izdelki so nežni do otrokove občutljive kože in oči ter zmanjšujejo tveganje za draženje. Izogibajte se uporabi izdelkov za odrasle, saj lahko vsebujejo močne kemikalije.


Bodite pozorni na temperaturo vode

Poskrbite, da bo voda prijetne in varne temperature - približno 37°C. Vedno preizkusite vodo s komolcem ali notranjo stranjo zapestja in se prepričajte, da ni prevroča. Po potrebi dodajte hladno vodo, da se ohladi.


Ustvarite nežno rutino kopanja

Zajamite vodo s skodelico ali roko in nežno polijte vodo po otrokovem telesu. Izogibajte se uporabi močnega, neposrednega curka vode, ki bi otroka lahko presenetil. Za umivanje telesa uporabite blago milo, umivajte od glave proti nogicam in se prepričajte, da ste očistili vse pregibe, gube in predel plenic.


Temeljito sperite

Ključno je, da dojenčkovo kožo dobro sperete in odstranite morebitne ostanke mila. S skodelico ali roko nežno polijte čisto vodo po njihovem telesu in tako zagotovite, da za milo temeljito sperete.


Hitro posušite in oblečite dojenčka

Po kopanju otroka previdno dvignite iz vode in ga zavijte v mehko, toplo brisačo. Nežno potapkajte njihovo kožo, da jo posušite, pri tem pa bodite pozorni na gube. Ko je dojenček suh, ga oblecite v čista in udobna oblačila, da mu bo toplo.


Bodite pripravljeni na jok

Običajno je, da dojenčki jokajo med prvim kopanjem in po njem. To je za njih nova in potencialno stresna izkušnja. Ostanite mirni, govorite pomirjujoče in bodite čim bolj nežni. Sčasoma se bo vaš dojenček bolj navadil na kopanje in bo morda celo užival


Povežite se z otrokom

Kopanje je lahko čudovita priložnost za vzpostavitev stika z otrokom. Pogovarjajte se z njimi, pojte pomirjujoče pesmi in vzdržujte očesni stik, da se bodo počutili varne in ljubljene. Ko vaš otrok raste, lahko kopanje postane vajina posebna rutina, ki krepi vašo povezanost.


Nikoli ne pustite otroka brez nadzora

Pomembno je vedeti, da se dojenčki lahko utopijo že v nekaj centimetrih vode, zato otroka med kopanjem nikoli ne puščajte brez nadzora. Če se morate iz kakršnega koli razloga umakniti, vzemite otroka s seboj.


Zaupajte svojim instinktom

Kot starš zaupajte svojim instinktom. Vi najbolje poznate svojega otroka. Če imate pomisleke glede otrokove kože, alergij ali kakršnih koli drugih težav, povezanih s časom kopanja, se brez oklevanja posvetujte s svojim pediatrom za nasvet.


Skratka, prvo kopanje vašega dojenčka je poseben trenutek v njegovih zgodnjih dneh. S pravilno pripravo, nežnostjo in malo potrpljenja je čudovita izkušnja za vas in vašega otroka. Uživajte v tem dragocenem času povezovanja in negovanja, ko svojega malčka uvajate v svet kopeli.

bottom of page